pirmdiena, 2012. gada 10. decembris

Piparkūkas I


Sastāvdaļas:
500g cukurs, 200ml ūdens, 3ēd.k. medus, 200g sviests, 1 ola, 1t.k. sodas, 3ēd.k. piparkūku garšvielas, aptuveni 1kg milti.

Vispirms ir jāizvāra cukura sīrups. To, protams, var arī nopirkt gatavu, bet es dodu priekšroku paštaisītam.
Katliņā ieber cukuru un karsē līdz tas pilnībā izkusis. Tas aizņems aptuveni 15 minūtes. Jo ilgāk karsēsi, jo tumšāka būs mīkla, bet jāuzmanās, lai cukurs nepiedegtu.

 
Nepārtraukti maisot karsto cukura masu, lej klāt ūdeni, maisa līdz sīrups savārījies. Pievieno medu un sviestu, ņem nost katliņu no uguns. Kad sviests ir izkusis, pievieno garšvielas un glāzi miltu. Kārtīgi izmaisa, lai nepaliktu kunkuļi (ja nepieciešams izmanto mikseri).
 
 
Masu nedaudz padzesē, lai tā vairs nebūtu karsta, pievieno sakultu olu, izmaisa. Tagad laiks pievienot  miltus ar sodu, to dara pakāpeniski līdz mīkla kļūst gluda un spīdīga. Tas nekas, ja masa nedaudz līp pie rokām, vairāk par kilogramu miltu pievienot nevajadzētu, jo atdziestot tā kļūs cietāka. Mīklu tin plēvē un liek ledusskapī vismaz uz vienu nakti, lai garšas savelkas, bet vislabāk to atstāt aukstumā divas nedēļas.


Pirms cepšanas, piparkūku mīkla jāatlaidina istabas temperatūrā. Tad to izrullē, izspiež figūriņas un cep 200 grādos aptuveni 5-8 min (atkarīgs no piparkūku lieluma). Gatavās piparkūkas atdzesē uz plāts, dekorē ar glazūru. Lai labi garšo!






Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru