piektdiena, 2012. gada 21. decembris

Trifeles ar lazdu riekstiem


Sastāvdaļas:
200 g tumšās šokolādes, 60 g saldā krējuma, 20 g sviesta, 1 ēd.k. brendija, 20 lazdu rieksti + sasmalcināti rieksti dekoram

Liek karsēties saldo krējumu, skatās, lai tas nesāk vārīties. Karstajā krējumā liek šokolādes gabaliņus un sviestu un kausē ūdens peldē līdz šokolāde izkususi. Ņem nost no uguns. Pievieno brendiju, samaisa un novieto ledusskapī uz 30 minūtēm līdz masa ir sabiezējusi.
Ņem pa piciņai šokolādes masu un veido lodītes, pa vidu iespiež lazdu riekstu. Apviļā sasmalcinātajos riekstos.
Lai labi garšo!

Cepumi ar bezē cepurīti

 


Sastāvdaļas:
25 smilšu mīklas cepumiņi (skatīt recepti), 25 bezē cepumiņi (skatīt recepti), 50 g šokolādes.

Izcep vienāda izmēra smilšu mīklas un bezē cepumus.


Ūdens peldē izkausē šokolādi. Smilšu cepumus atdzesē un katru pārklāj ar kausēto šokolādi, virsū liek bezē cepurīti. Pagaida līdz šokolāde sacietē.
Lai labi garšo!



 

Smilšu mīkla

Sastāvdaļas:
250 g miltu, 150 g sviesta vai margarīna, 150 g cukura, 1 ola, šķipsniņa sāls

Miltus sajauc ar cukuru. Aukstu sviestu sagriež mazos gabaliņos un iekapā miltos. Sajauc olu ar sāli un pievieno miltiem. Samīca. Ja mīkla nekļūst viendabīga, pievieno 1 ēd.k. auksta ūdens un turpina mīcīšanu. Saveļ bumbā un ievieto ledusskapī uz 30 minūtēm.


No šīs receptes iznāk aptuveni pus kilograms mīklas.

trešdiena, 2012. gada 19. decembris

Biezpiena kēksiņi


Sastāvdaļas:
250 g sviesta, 300 g vājpiena biezpiena, 250 g cukura, 500 g miltu, 4 olas, paciņa cepamā pulvera, pus citrona sulas, glāze žāvētu augļu pēc izvēles

Mīkstu sviestu saputo ar cukuru, pa vienai pievieno olas. Biezpienu izberž caur sietu. Saputotajam sviestam pievieno izsijātus miltus ar cepamo pulveri, biezpienu, citrona sulu un žāvētos augļus. Kārtīgi izmaisa un pilda formiņās. Cep aptuveni 50 minūtes.

 
Kēksiņus atdzesē un dekorē ar olbaltumu glazūru.
Lai labi garšo!


pirmdiena, 2012. gada 17. decembris

Bezē cepumi


Sastāvdaļas:
3 olu baltumi, 180 g cukura, šķipsniņa sāls

Olu baltumiem pievieno sāli un sāk kult. Pa daļām pievieno cukuru. Gala rezultātā masai jābūt spīdīgai un biezai. Pilda konditorejas maisā un veido mazus cepumiņus.

 

Vienu stundu kaltē cepeškrāsnī uz augšējā režģa ar nedaudz atvērtām durvīm vai ieslēgtu ventilatoru.

Olu liķieris

 
Sastāvdaļas:
3 olu dzeltenumi, 1 ēd.k. cukura, 300 ml piena, 200 g iebiezinātā piena ar cukuru, 150 ml degvīna
 
Uzkarsē pienu, tikmēr sakuļ olu dzeltenumus ar cukuru. Karsto pienu lej olu masā, samaisa un liek karsēties ūdens peldē līdz masa kļuvusi tik bieza kā krējums. Ņem nost no uguns.
 
 
 
Svarīgi! Olu masa jākarsē uz mazas liesmas un bieži jāmaisa, lai nesaiet ziedos!
 
Iemaisa iebiezināto pienu un izkāš caur marli, lai nepaliktu kunkuļi.
 
 
Pievieno degvīnu un pilda pudelē. Uzglabā ledusskapī. No šīs receptes iznāk aptuveni 0,5 l garda liķiera.
Lai labi garšo!
 

 

svētdiena, 2012. gada 16. decembris

Vaniļas zefīrs

 
Sastāvdaļas:
2 olu baltumi, 2 glāzes cukura, pus glāze ūdens, 3 t.k. želatīna, 1 t.k. vaniļas cukura, 2 ēd.k. citrona sulas, 3 ēd.k. pūdercukura, 1 ēd.k. kartupeļu cietes
 
Katliņā savieno cukuru ar ūdeni, liek vārīties līdz izveidojas sīrups (aptuveni 10 minūtes).
 
 
Aplej želatīnu ar aukstu ūdeni un atstāj uzbriest. Tikmēr saputo olu baltumus stingrās putās, pievieno vaniļas cukuru un citrona sulu.
 
 
Kad sīrups savārījies, to ņem nost no uguns un pievieno želatīnu. Turpinot kult olu baltumus, pakāpeniski pievieno karsto sīrupu. Puto līdz masa ir atdzisusi un kļuvusi tik bieza, ka nekrīt ārā no karotes. Uz plāts, kas nobārstīta ar pūdercukura un kartupeļu cietes maisījumu, izspiež zefīriņus un atstāj sastingt vismaz uz divām stundām.
 
 
Svarīgi! Ar gatavo masu jāstrādā uzreiz, jo tā ātri sastingst!
Kad zefīri kļuvuši stingrāki, tos apviļā pūdercukura un kartupeļu cietes masā.
Lai labi garšo!
 
 
 
 


piektdiena, 2012. gada 14. decembris

Gardie vistas spārniņi


Sastāvdaļas:
6 vistas spārniņi, 3ēd.k. sojas mērces, 3ēd.k. tomātu mērces, 2 ķiploka daiviņas, pipari, sāls, eļļa

Vistas spārniņus nomazgā aukstā ūdenī un nosusina, uzber piparus un sāli. Sajauc sojas un tomātu mērces un pārlej spārniņiem. Atstāj 30 minūtes marinēties. Ieslēdz cepeškrāsni.

 
 
Uz pannas kārto vistas spārniņus, pārlej pāri nedaudz eļļas un liek cepties 200 grādos 35minūtes.
Izspiež vai smalki sakapā ķiplokus un pievieno marinādei. Aptuveni 5 minūtes pirms spārniņu gatavības, tos apsmērē ar ķiploku masu un liek atpakaļ krāsnī.
Lai labi garšo!
 

trešdiena, 2012. gada 12. decembris

Piparkūkas II



Sastāvdaļas:
1 glāze iesala ekstrakta, 150g cukura, 150g sviesta, aptuveni 700g miltu, 1 ola, 2ēd.k. piparkūku garšvielu, 1t.k. cepamā pulvera.


Katliņā uzkarsē iesala ekstraktu, cukuru un sviestu. Karstajā masā iemaisa pusi miltu un garšvielas. Sakuļ, lai mīklā nebūtu kunkuļu.

 
Padzesētā masā iemaisa sakultu olu un pakāpeniski piemīca klāt miltus sajauktus ar cepamo pulveri. Mīca kmēr mīkla kļuvusi viendabīga un gluda.
Svarīgi! Nedrīkst pielikt par daudz miltu, jo mīkla atdziestot kļūs cietāka.
Gatavo mīklu tin pārtikas plēvē un liek vismaz uz vienu nakti ledusskapī, lai garšas savilktos.
Pirms cepšanas mīklu patur siltumā, izveltnē, izgriež figūras un liek cepties 200 grādos 5-10 minūtes.
 
 
Piparkūkas atdzesē uz plāts. Dekorē ar glazūru. Lai labi garšo!
 

Olbaltumu glazūra



Sastāvdaļas:
1 olu baltums, glāze pūdercukura, 1ēd.k. citrona sulas

Olu baltumu saputo ar pūdercukuru līdz masa kļūst balta un spīdīga, pievieno citrona sulu un vēlreiz sakuļ. Pilda papīra tūtiņā un dekorē.



Svarīgi! Traukam, kurā putojat, jābūt sausam, bet olu baltumam jābūt aukstam.
Glazūru uzglabā slēgtā traukā.




pirmdiena, 2012. gada 10. decembris

Piparkūkas I


Sastāvdaļas:
500g cukurs, 200ml ūdens, 3ēd.k. medus, 200g sviests, 1 ola, 1t.k. sodas, 3ēd.k. piparkūku garšvielas, aptuveni 1kg milti.

Vispirms ir jāizvāra cukura sīrups. To, protams, var arī nopirkt gatavu, bet es dodu priekšroku paštaisītam.
Katliņā ieber cukuru un karsē līdz tas pilnībā izkusis. Tas aizņems aptuveni 15 minūtes. Jo ilgāk karsēsi, jo tumšāka būs mīkla, bet jāuzmanās, lai cukurs nepiedegtu.

 
Nepārtraukti maisot karsto cukura masu, lej klāt ūdeni, maisa līdz sīrups savārījies. Pievieno medu un sviestu, ņem nost katliņu no uguns. Kad sviests ir izkusis, pievieno garšvielas un glāzi miltu. Kārtīgi izmaisa, lai nepaliktu kunkuļi (ja nepieciešams izmanto mikseri).
 
 
Masu nedaudz padzesē, lai tā vairs nebūtu karsta, pievieno sakultu olu, izmaisa. Tagad laiks pievienot  miltus ar sodu, to dara pakāpeniski līdz mīkla kļūst gluda un spīdīga. Tas nekas, ja masa nedaudz līp pie rokām, vairāk par kilogramu miltu pievienot nevajadzētu, jo atdziestot tā kļūs cietāka. Mīklu tin plēvē un liek ledusskapī vismaz uz vienu nakti, lai garšas savelkas, bet vislabāk to atstāt aukstumā divas nedēļas.


Pirms cepšanas, piparkūku mīkla jāatlaidina istabas temperatūrā. Tad to izrullē, izspiež figūriņas un cep 200 grādos aptuveni 5-8 min (atkarīgs no piparkūku lieluma). Gatavās piparkūkas atdzesē uz plāts, dekorē ar glazūru. Lai labi garšo!